FILOSOFI

MIN FILOSOFI

”DET ÄR ALDRIG FÖRSENT ATT FÖRÄNDRA SIN LIVSSTIL. I VARJE NY SITUATION, VARJE SEKUND, HAR DU ETT VAL. DET ÄR UPP TILL DIG OM DET VALET SKA HJÄLPA ELLER STJÄLPA DIG”.

Vi människor kan på ett oerhört fascinerande sätt påverkar våra liv genom vår livsstil. Vi kan i väldigt stor utsträckning påverka funktionen på våra kroppar, det vill säga om vi är friska eller sjuka, pigga eller trötta, glada eller deppiga, tjocka eller smala samt vår mental och fysisk prestation. Våra matvanor har en väldigt stor roll i detta.


BRA MAT eller att ”äta nyttigt” handlar inte om att äta för att bli smal, för att få en bättre lyster i hyn eller rutor på magen, utan just om att ge kroppen det kroppen behöver för att fungera optimalt, hålla sig frisk och hel. Den perfekta, snygga, smala och fräscha kroppen som presterar bättre, är piggare och mindre deprimerad kommer däremot ofta som en trevlig bonus. För att uppnå detta behöver man inte gå på speciella dieter, köpa mirakelpulver eller svindyra kaplsar. Nej, det är betydligt enklare än så. Välj rena råvaror. Tänk orört! Dvs maten vi äter ska ha levt eller vuxit i naturen och helst ska vi äta den i den form den hade när den levde eller växte i naturen. Hårdrar man det så ska maten inte ha varit i en industri och vänt. Då innehåller den de byggstenar vi behöver och i en form vi är konsturerade att hantera. Samtidigt slipper du tillsatser och ämnen som bildas vid hård processning och kan orsaka skada i kroppen.


HÄLSOSAM KOSTHÅLLNING handlar i sin tur om att äta regelbundet, välbalaserat och varierat. Att vara hungrig är inte farligt men oerhört osmart eftersom det leder till mindre kloka matval. Vi faller helt enkelt för frestelser som vi vet att vi inte borde stoppa i oss. Hunger påverkar dessutom prestationen, koncentrationen och effektiviteten. Och inte minst, att vara hungrig är ju varken trevligt för en själv eller omgivningen.


HÄLSOSAM LIVSSTIL. Vi har bara ett liv. Genom vårt sätt att leva kan vi alltså påverka hur mycket vi ska få ut av detta liv. Det gäller dock att hitta en nivå, en balans, där man ger sin kropp alla förutsättningar för ett långt och hälsosamt liv samtidigt som man känner att man bejakar livskvalitén. Det handlar inte om att göra 100% rätt 100% av tiden. 80% räcker långt. Se bara till att avstegen från det hälsosamma, de övriga 20%, välj med stor omsorg. Är ett val inte bra för din kropp så se till att det är bra för din själ! Tillfredsställelsen av att äta/dricka/göra det ”onyttiga” måste överväga de negativa effekter det har på hälsan. ”Är det värt det” är ett mantra jag ofta återkommer till.

DU bestämmer vad som ”är värt det” i DITT liv.